Pripremite automobil za odlazak na planinu

Pripremite automobil za odlazak na planinu

 

Kratka putovanjima van grada na planinu mame tokom zime, posebno kada padne sneg. Jedno ali tada može da se promoli, a to je vožnja po snegu i drugim otežanim uslovima koja rađa pitanje da li je naš auto spreman za takav put.

Zato pomažemo da ga pripremite i ne zaboravite bitne stavke, koje mogu narušiti uživanje u putovanju.

Pre zahtevnog puta do planine, preporučuje se da svoje vozilo odvezete na tehnički pregled, koji će Vam ukazati na sve tehničke nedostatke i samim tim sprečiti iznenadne situacije. Kontrola vitalnih delova automobila uključuje proveru kočnica, guma, antifriza, brisača, akumulatora i sistema grejanja.

  1. PROVERA KOČNICA

Prvi simptom istrošenosti kočnica je zvuk nalik pištanju, koji ukazuje na potrošenost kočnih pločica, koje trenjem metala o metal proizvode ovaj zvuk.

  1. PROVERA PNEUMATIKA

Pneumatici moraju biti zimski sa odgovarajućom dubinom šare. Takođe i starost pneumatika ima veoma važnu u bezbednosti, jer nije isti sastav pneumatika nakon određenog broja godina. Ukoliko niste u mogućnosti da imate sva četiri ista pneumatika, potrebno je da na istoj osovini imate pneumatike iste šare i istog proizvođača. Ne zaboravite odgovarajuće lance, pa čak i ako ne umete da ih postavite, jer na prvom kritičnom mestu će čekati lokalci radi da ih za malo novca i tren oka montiraju.

  1. ANTIFRIZ

U slučaju da dodajete antifriz, morate voditi računa da sipate isti tip kao što je onaj koji je već u vozilu, kako ne bi do oštećenja rashladnog sistema, zaptivnih elemenata, pa čak i samog motora. Najčešći tipovi antifriza su G11, G12, G40 i prednosti dobro izabranog antifriza je da štiti od korozije, sprečava stvaranje kamenca u samom rashladnom sistemu i ono što je najvažnije sprečava smrzavanje i pregrevanje rashladnog sistema motora.

  1. BRISAČI

Dobra vidljivost je neophodna za bezbednu vožnju, te ukoliko je potrebno kupite nove brisače, jer će oni biti izuzetno bitni u slučaju da sneg pada.

  1. GREJANJE

Ispravnost sistema za grejanje i provetravanje je neophodna stavka kada krećete na put do planine.

  1. AKUMULATOR

Verovatno Vam se nekad desilo da rano ujutru tokom hladnih zimskih dana, ne možete da upalite svoj automobil. Kako bi to izbegli proverite ispavnost akumulatora i nastojte da ga zamenite pre zimske sezone ukoliko je istrošen. 

Kao dodatnu meru opreza, preporučujemo vam da pored fizičke pripreme automobila za zimske uslove, dodatnu sigurnost sebi obezbedite polisom pomoći na putu i polisom kasko osiguranja. 

Takođe, preporučuje se da premažete sve gumene i plastične delove automobila sredstvom koje sadrži glicerin, da, ukoliko koristite dizel gorivo ono bude sa aditivima protiv smrzavanja, a da tečnost za stakla bude sa niskom temperaturom smrzavanja. 

Stvar je vrlo jasna, uz dobru pripremu sa automobilom na planinu bez ikakvog straha!